BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

25/5/10

Tεστ ΠΑΠ


Τι είναι το τέστ παπ, πώς γίνεται, μη φυσιολογικό Test Pap σημαίνει καρκίνος; και πότε πρέπει να το κάνω;


Τι είναι το τέστ παπ; 
Eίναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια. Το Test Pap (τέστ Παπανικολάου)πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας . Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Πώς γίνεται το Test Pap;
Ως μέρος της ετήσιας γυναικολογικής εξέτασης, ο γιατρός , με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα ( πλαστικό εξάρτημα μιας χρήσης αποστειρωμένο, που διαστέλλει τα τοιχώματα του κόλπού), θα πάρει μια λεπτή πλαστική ή ξύλινη σπάτουλα και μια μικροσκοπική βούρτσα και θα σκουπίσει ήπια μερικά από τα κύτταρα του τραχήλου. Οι περισσότερες γυναίκες δεν αισθάνονται τίποτα. Μερικές μπορεί να αισθανθούν ένα κάψιμο ή μικρή ενόχληση καθώς λαμβάνεται το τεστ. Παρόλ' αυτά η ενόχληση διαρκεί συνήθως λιγότερο από μια στιγμή. Αυτά τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια μικρή γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο που βλέπει εάν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ή  υπάρχει δυσπλασία.

Μη φυσιολογικό Test Pap σημαίνει καρκίνο;
Όχι. Ο πιο κοινός λόγος ενός μη φυσιολογικού τεστ είναι μια κολπίτιδα (μόλυνση του κόλπου από μικρόβιο) ή τραχηλίτιδα (μόλυνση του τραχήλου από μικρόβιο) που προκαλεί τις αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου. Οι περισσότερες από αυτές τις αιτίες μπορούν να θεραπευτούν κι έτσι ο τράχηλος να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση. Το τεστ και η θεραπεία ,αν χρειάζεται, μπορούν να προλάβουν σχεδόν όλους τους τύπους καρκίνου του τράχηλου της μήτρας.

Πότε πρέπει να κάνω Test Pap;
  •  Αν είστε υγιής, 1 φορά το χρόνο, την πρώτη εβδομάδα μετά την περίοδο. Μετά την εμμηνόπαυση, κάθε δύο χρόνια, αν τα προηγούμενα τεστ ήταν φυσιολογικά.
  • Μετά τη θεραπεία, από κάθε κολπική ή τραχηλική μόλυνση, περιμένουμε να περάσουν 15 ημέρες και επαναλαμβάνουμε το τεστ.
  • Στα παθολογικά τεστ θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό για τη συχνότητα που πρέπει αυτά να επαναλαμβάνονται.

Πριν το τέστ
  • Να μην χρησιμοποιούνται  ταμπόν, κρέμες, αντισηπτικά , κολπικά υπόθετα,   24-48 ώρες πριν το τεστ.
  • Να μην έχετε σεξουαλική επαφή τουλάχιστον 24 ώρες πριν το τεστ.
  • Να αναφέρετε αν είστε έγκυες ή  το υποψιάζεστε, έχετε αλλεργίες ή ιδιαίτερα προβλήματα.
Πηγή: gynmed

Related Posts with Thumbnails