BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

29/9/11

Κυτταρίτιδα – Τι είναι… και πώς μειώνεται!

Η κυτταρίτιδα αποτελεί πρόβλημα για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών. Επτά στις οκτώ γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας. Εσείς μήπως θέλετε να είστε…η όγδοη ;


Είναι φλεγμονή του συνδετικού ιστού και προσδίδει τη γνωστή σε όλους μας όψη «φλοιού πορτοκαλιού». Προκαλείται από την εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής από μικρές λακούβες πάνω στο δέρμα. Είναι μια κατάσταση που απασχολεί ακόμα και αδύνατες γυναίκες και όχι μόνο όσες έχουν μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους. Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύττρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν.
Μπορεί να είναι γενικευμένη ή να εντοπίζεται σε μερικά μόνο σημεία και αφορά συνήθως τις γυναίκες. Τα πιο συνηθισμένα σημεία του σώματος όπου μπορεί να εμφανιστεί το φαινόμενο είναι οι γλουτοί, οι μηροί, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, την κοιλιά αλλά και τις γάμπες.
Τα αίτια για την κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πολλά κάποια απ’ αυτά είναι :
  • η καθιστική ζωή
  • η μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα
  • η κληρονομικότητα
  • η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος
  • ορμονικές διαταραχές
  • η ύπαρξη παχυσαρκίας και κακής διατροφής
  • το κάπνισμα
  • η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
  • η δυσκοιλιότητα
Για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας θα πρέπει να περιοριστεί ή ακόμα καλύτερα να διακοπεί το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο. Να συμπεριληφθεί η άσκηση στη ζωή του ατόμου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και αν είναι δυνατόν το άτομα να κάνει οργανωμένη άσκηση. Τέλος καλό θα ήταν να κάνει έναν καλό ορμονικό έλεγχο και να συμβουλευτεί γιατρό.
Όσο αφορά το βάρος θα πρέπει να επιδιωχθεί η απόκτηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους, που καθορίζεται από το Δείκτη Μάζας Σώματος(ΔΜΣ). Το φυσιολογικό βάρος που θα πρέπει να έχει κάθε άτομο προκύπτει απ’ τον λόγο αυτό και πρέπει να δίνει ένα καθαρό νούμερο που να μην ξεπερνά το 25. Όταν αυτό ξεπερνάτε τότε στις περισσότερες περιπτώσεις το άτομο κατατάσσεται ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
Η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Επειδή η κυτταρίτιδα είναι μια μορφή λίπους, για να εξαλειφθεί θα πρέπει να σταματήσουμε τη μεταμόρφωση των τροφών και των συστατικών τους σε λίπος, όπως επίσης και την πρόσληψη λίπους.
Για να έχετε λοιπόν αποτελέσματα, προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη λίπους μέσω της διατροφής σας και καταναλώστε πολύ νερό κατά την διάρκεια της ημέρας. Ταυτόχρονα προσπαθήστε να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας και την πρόσληψη απλών σακχάρων δηλαδή υδατανθράκων. Εντάξτε στην καθημερινότητα σας περισσότερη άσκηση και γίνεται πιο δραστήριοι.
Πηγή:femalecity

Related Posts with Thumbnails