BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

28/9/11

Σήματα ηρεμίας: ''Η διεθνής γλώσσα του σκύλου''



Επειδή οι σκύλοι είναι  ομαδικά ζώα τα οποία θέλουν να ζουν χωρίς διαμάχες έχουν αναπτύξει κώδικες επικοινωνίας για να νιώθουν ασφαλείς. Η συμπεριφορά αυτή θυμίζει εμάς όταν προσπαθούμε να ηρεμήσουμε κάποιο παιδάκι το οποίο φοβάται.Οι κώδικες επικοινωνίας είναι πολύ σημαντικοίδιότι οι σκύλοι οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να διαμορφώσουν την γλώσσα τους με την παρουσία άλλων σκύλων καθώς μεγάλωναν, θα γίνουνκατά κανόνα ,κοινωνικά, καλά προσαρμοσμένα σκυλιά και θα επιλύουν ειρηνικά τις διαφορές τους.



Τα λεγόμενα σήματα ηρεμίας ή calming signals είναι η διεθνής γλώσσα του σκύλου η όποια δεν γνωρίζει σύνορα.Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου  ανεξαρτήτου ράτσας  θα δείτε τους σκύλους να την χρησιμοποιούν. Η γλώσσα αυτή μετράει 30 περίπου σήματα με τα οποία ο σκύλος περνάει μηνύματα/σήματα σε οποιοδήποτε σκύλο ή άνθρωπο για τους εξής λόγους:


Γενικά χρησιμοποιούνται για τον καθησυχασμό και την αποφυγή κάποιας διαμάχης.Στόχος είναι να αποφευχθεί η απειλή και τα προβλήματα, να καταπραΰνουν το άγχος ,την ανησυχία, την νευρικότητα, τους δυνατούς θορύβους και άλλες δυσάρεστες και στρεσσογονες καταστάσεις.


Οι σκύλοι θέλουν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ποσό φιλικοί είναι και ότι δεν έχουν σκοπό να επιτεθούν και να συγκρουστούν.Επίσης, επιθυμούν να δείξουν εάν είναι στρεσαρισμενοι ή ήρεμοι εκείνη την στιγμή.


Υπάρχουν ωστόσο σκύλοι οι οποίοι έχουν χάσει την ικανότητα να χρησιμοποιούν την γλώσσα αυτή. Είναι οι σκύλοι που έχουν τιμωρηθεί από τους ιδιοκτήτες τους επειδή χρησιμοποίησαν τα σήματα αυτά, όπως επίσης λόγω της συνεχόμενης κακομεταχείρισης και των επιθέσεων από άλλους σκύλους στην προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν.  
Η εφαρμογή των σημάτων γίνεται καθ όλη την διάρκεια της ημέρας ή και της νύχτας σε περίπτωση που δεν κοιμούνται.

Μερικές ράτσες σκύλων μεταχειρίζονται πιο ατομικά κάποια μηνύματα  από τα άλλα όταν αυτά ταυτίζονται περισσότερο με την εμφάνιση τους.Π.χ ένας σκύλος με πυκνό τρίχωμα στο πρόσωπο τείνει να γλείφει τα χείλια του περισσότερο παρά να ανοιγοκλείνει τα μάτια του (τα οποία πολλές φορές δεν διακρίνονται) όπως κάνουν τα άλλα σκυλιά.


Για να δούμε τα σήματα αυτά πρέπει να είμαστε σε θέση παρατηρητικότητας διότι πολλές φορές μερικά απο  αυτά στέλνονται με ταχύτατους ρυθμούς, όπως το γλύψιμο του ρύγχους, το ανοιγόκλεισμα των ματιών ή το στρίψιμο του κεφαλιού. Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση και την επικινδυνότητα που αντιμετωπίζει εκείνη τη στιγμή ο σκύλος , όπως επίσης και το εύρος των σημάτων που γνωρίζει για να επικοινωνεί. Οπότε μπορεί να περνάει ποιο γρήγορα σε διάφορα σήματα τα οποία τα εναλλάσσει μέχρι να του επιφέρει το επιθυμητό καθησυχαστικό αποτέλεσμα . Όταν μας στέλνει ένας σκύλος ένα από αυτά τα σήματα είναι καλό να ανταποδώσουμε και να φερθούμε ευγενικά.Π.χ όταν του φωνάζουμε και αυτός μας γυρνάει το κεφάλι είναι επειδή θέλει να μας πει "ηρέμησε μπαμπά /μαμά με αγχώνεις" και όχι γιατί σας αγνοεί ή επειδή δεν σας σέβεται.

Στο σημείο αυτό θα αναφερθούμε στα σήματα ηρεμίας αναλυτικά.Σίγουρα θα καταλάβετε πόσο διαφορετικά έχετε ερμηνεύσει τις συμπεριφορές αυτές. Μερικές μάλιστα ίσως να μην τις είχατε παρατηρήσει πότε, ενώ για άλλες δεν ήσασταν σίγουροι. Μερικά σήματα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και εσείς προς τον σκύλο σας και θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα θα ανταποκριθεί!

  • ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ  ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ για να δείξει την δυσαρέσκεια του
  • ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΣΚΥΛΟΥΣ /ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ για να αποφευχθεί η σύγκρουση λόγο της κοντινής απόστασης .  
  • ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΑΤΙΩΝ το οποίο έχει μεγάλη καταπραϋντική δράση
  • ΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ π.χ όταν τον βγάζουμε φωτογραφία
  • ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΟ για αποβολή στρες και για την αυτοηρεμιά
  • ΑΚΙΝΗΣΙΑ (FREEZE) όταν ο σκύλος δεν μπορεί να διαφύγει τον κίνδυνο τότε ακινητοποιείται και αυτό θεωρείται αποτυχημένη προσπάθεια διαφυγής.
  • ΑΡΓΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ τις χρησιμοποιεί σε διάφορες καταστάσεις
  • ΚΟΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ οποία δεν σημαίνει πάντοτε πως χαίρεται! Σημαίνει πώς είναι εκνευρισμένος, σε επιφυλακή, ανήσυχος, φοβισμένος!
  • ΥΠΟΚΛΙΣΗ  χρησιμοποιείται για κάλεσμα σε παιχνίδι
  • ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ πολλές φορές το χρησιμοποιεί όταν δεν είναι σίγουρος ή θέλει να μειώσει τον όγκο του
  • ΤΟ ΞΑΠΛΩΜΑ για να ηρεμήσει την παρέα σκύλων οπού π.χ έχουν ξεφύγει στο παιχνίδι το οποίο έγινε έντονο και εκνευριστικό
  • ΜΥΡΙΣΜΑ ΕΔΑΦΟΥΣ όταν έρχεται άλλος σκύλος καταπάνω του πολύ γρήγορα  ή είναι ξένος και θέλει να τον ηρεμήσει
  • ΣΗΚΩΜΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΥ ΠΟΔΙΟΥ εκδηλώνει την ανασφάλεια εκείνη την στιγμή προς το συγκεκριμένο ερέθισμα
  • ΣΗΜΑΔΕΜΑ
  • ΧΑΜΟΓΕΛΟ τα χαλαρά χείλια είναι σημάδι ηρεμίας και χαλαρότητας
  • ΚΑΤΕΥΘΗΝΟΜΕΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
  • ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΧΕΙΛΙΩΝ ΤΟΥΣ
  • ΚΟΥΤΑΒΙΣΙΟ ΦΕΡΣΙΜΟ (ΣΤΑ ΕΝΗΛΙΚΑ)
  • ΑΠΑΛΗ ΜΟΡΦΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
  • ΚΑΒΑΛΗΜΑ ΣΚΥΛΟΥ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΚΥΛΟ Ή ΚΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ το σήμα αυτό εχει παρεξηγηθεί. Ενώ πολλοί το ταυτίζουν με σεξουαλική συμπεριφορά ωστόσο υποδηλώνει συνήθως ανάγκη για επικοινωνία, δηλαδή για να τον προσέξουμε


από το βιβλίο: Μιλώντας με τον σκύλο σας "Σήματα ηρεμίας" συγγραφέας  :ΤURID RUGAAS










Πηγή:dogw0rld.

Related Posts with Thumbnails